A-Enterprise

Complexe adaptieve systemen fascineren me vanwege de originele verrassingen die ze voortbrengen. Evolutionaire processen brengen die complexe systemen voort en in hun kielzog prachtige producten. In bedrijven is altijd wel iets om te bewonderen. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: bedrijven zijn natuurlijk complexe adaptieve systemen.

Ik ben er van overtuigd dat de mogelijkheden van ons huidige bestel uitgeput raken. Niet dat het slecht gaat met de wereld, integendeel, bekijk maar eens een TEDx van Hans Rossling. Maar wel dat de veerkracht en de nieuwheid en de verrassing minder wordt. Terwijl er iedere dag meer vernieuwing wordt voortgebracht dan 50 jaar geleden per jaar lijken we er wel minder aan te hebben dan toen. Dat houdt verband met de manier waarop we onszelf organiseren op allerlei schalen. Om iets beters voor onze kinderen achter te laten moeten we een betere aanpak verzinnen voor de manier waarop we zaken doen op de lange termijn.

A-Enterprise is de naam van mijn blog. Het is een verwijzing naar Artificial Intelligence en in het verlengde daarvan Artificial Life (A-Life). Dat is de ontwikkeling van intelligentie respectievelijk van leven in computersystemen. Ik onderzoek hoe we de kennis die dat heeft opgeleverd kunnen toepassen op bedrijven als complexe adaptieve systemen.

In mijn blog doe ik onderzoek naar een methode om te bepalen of een bedrijf op de lange termijn succesvol kan zijn, of je dat kunt sturen en hoe. Ik onderzoek de toepasbaarheid van bestaande kennis over die complexe adaptieve systemen op bedrijven en de manier waarop ze zich organiseren. Ik wissel daar graag over van gedachten met mensen die actief zijn op dit vlak bijvoorbeeld: directeur, ecoloog, aandeelhouder, commissaris,  evolutiebioloog, investeerder, wiskundige of econoom of gewoon geïnteresseerd.