Magrathea

Magrathea is een fictieve planeet uit de trilogie ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’, van Douglas Adams. Het is een mega-grote werkplaats waar andere planeten worden gebouwd.

Klanten bestellen soms uit een catalogus, bijvoorbeeld een massief gouden planeet of volledig bekleed met bont van een kleur naar wens. Of ze bestellen een planeet met een maximale lengte van de kustlijn, en een sub-tropisch klimaat overal. Het meest gebruikelijk voor klanten met visie is natuurlijk een op maat gemaakte planeet. In het gelijknamige boek is ook de aarde op bestelling op Magrathea geproduceerd, als een supercomputer met de curieuze opdracht te berekenen wat de betekenis is van ‘Life, The Universe and Everything’.

Dat ging als volgt: de planeet is gebouwd (Design Award voor de Noorse fjorden!), alle levensvormen zijn erop gezet met de opdracht te overleven en de aarde-cum-inwoners is zichzelf en zijn omgeving gaan ‘parallel processen’ en ‘en passant’ de antwoorden op die vraag te leveren. De aarde is de computer! Een bedrijf is eigenlijk de computer!

aarde5